Mälestise nimi Räpina mõisa tall-tõllakuur
Ehitisregistri ehitis Loomemaja (110023628)

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Silmapaistev näide Räpina mõisa kõrvalhoonest.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on pika maakivihoonega, millel enne ümberehitust 1975. aastal, on olnud 7 kõrge kaarega sissepääsu. Avade ümbrused olid ajastule omaselt raamistatud tellistega. Hoone poolkelpkatust on kõrgemaks ehitatud, et kasutada nõukogude ajal aianduskooli sööklana. Vaatamata suurtele ümberehitustele, on maakivist kehand säilinud suures osas algses mahus ja algsel kujul.

Mälestise ajalugu

Räpina mõis on rajatud 16. sajandil, siiski ei ole Põhjasõja eelsest hoonestusest midagi säilinud, kuna need põletati Põhjasõjas. Mõisa tall-tõllakuur on ehitatud 19. sajandi keskpaigas. Hoone on ümber ehitatud 1975. aastal ja täielikult restaureeritud 2013. aastal. Hoones tegutseb Räpina loomemaja.