Mälestise nimi Räpina mõisa aednikumaja

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Räpina mõisaansamblisse kuuluv kõrvalhoone

Mälestise kirjeldus

Aednikumaja on ühekorruseline puidust keldrikorrusega hoone, mille seinapinnad on kombineeritud puidu ja krohviga. Hiljem hoonet juurdeehitusega pikendatud. Hoonel on plekk-kattega viilkatus, iseloomulikud arvuka ruudujaotusega aknad. Seinu katavad puitsõrestik ja viinamarjaväädid. Hoones paiknevad ametikorterid.

Mälestise ajalugu

Räpina mõis on rajatud juba 16. sajandil, siiski ei ole Põhjasõja eelsest hoonestusest midagi säilinud, kuna need põletati Põhjasõjas. Mõisa aednikumaja on ehitatud 20. sajandi alguses.