Mälestise nimi Rahumäe mõisa peahoone

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Tähelepanuväärne 19. sajandi puitmõis.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on ühekorruselise kõrge soklikorrusega puithoonega. Osaliselt on välja ehitatud ka lakakorrus. Hoonel on eterniitkattega viilkatus. Soklikorrus lõhutud maakividest, mis on osaliselt krohvitud. Üks kolmandik hoonest on rajatud põhiosast nii esi- kui tagafassaadis kitsamana, millel II korruse tasandil asub lahtine rõdu. Hoone kitsamal osal on räästa all lai ja keeruka profileeringuga puitkarniis. Erineva kujuga aknad omavad laiu profileeringuga piirdelaudu. Põhikorruse aknad on algselt olnud 6- ruudulise jaotusega. Peaukse esine eeskoda ja trepid on lagunenud.

Mälestise ajalugu

Rahumäe mõisa peahoone on ehitatud 1870ndatel aastatel. Sellele on 20. sajandi alguses liidetud historitsistlik juurdeehitus. Endises mõisa peahoones oli 1940. aastani hobulaenutusjaama kontor, pärast sõda masina-traktorijaama kontor. Alates 1965. aastast oli hoone kasutusel Tartu Katseremonditehase tööliste elamuna.
(V.Ranniku "Mõisate esialgne ülevaade. Põlva maakond")