Mälestise nimi Ruusa mõisa saun

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Saun, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Saun, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Endise mõisakompleksi säilinud hoone, maakiviehitise näide

Mälestise kirjeldus

Kelpkatusega väiksem maakivihoone on ehitatud 19. sajandi II poolel. Nurgad ja avad on vormistatud punase tellisega. Praegu hoonet ei kasuatata, viimati hoidis sovhoos siin lihatooteid.
Sauna kõrvale jääb mõisaaegne maakivikelder.
Algselt sovhoosi kontor, praegune koolimaja on ehitatud mõõdutundeta mälestisele liiga lähedale.

Mälestise ajalugu

Varasemad kirjalikud andmed mõisa kohta pärinevad 1730. aastast. Täpsemad teated mõisast on 19. sajandi algusest. Kogu järgneva sajandi oli mõis peamiselt abimõisa staatuses. Mõisasüda on rajatud 19. sajandil. Kõrvalhooned on valminud 19. sajandi viimastel kümnenditel. Mõisa ajaloolise saksakeelne nimetus on Rusa. Pärast maareformi läks mõisasüda eravaldusse. 1940. aastal moodustati Ruusa riigimõis, olles samas staatuses ka Saksa okupatsiooni ajal. 1944. aastal rajati Ruusa sovhoos.