Mälestise nimi Toolamaa mõisa peahoone

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Mälestise tunnus

Ilmekas näide 18. sajandi mõisaarhitektuurist, hoones on säilinud mitmeid originaalseid interjööridetaile ning maalinguid.

Mälestise kirjeldus

Hoone soklikorrus on kivist, põhikorrus ja mansardkorrus puidust. Viimistluseks on kasutatud püstlaudist, dekoratiivse osa moodustavad puidust karniisid. Hoonest võib leida arvukalt algupäraseid uksi, kaks algset treppi, algupärast sisekujundust ja maalinguid. Maalingud on halvas seisus.
Hoonet kasutatakse kahe pere eluruumidena, katusekorrus on tühi.

Mälestise ajalugu

Toolamaa mõis eraldus Räpina mõisast iseseisvaks majandusüksuseks 1810. aastal. Härrastemaja ehitusaeg on 18. sajand, kõige varasem ehitusjärk ulatub 17. sajandisse.