Mälestise nimi Võõpsu õigeusu kirik

Inspektor: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19. sajandi Peipsiääre piirkonna sakraalehituse ebatüüpiline näide,

Mälestise kirjeldus

Võõpsu Püha Nikolai kirik. Kahekorruseline ristkülikukujulise põhiplaaniga valgeks krohvitud poolkelpkatusega telliskivihoone. Hoone räästaalusel alal on tellistest hammaskarniis, varem oli hoonel ka harjatorn. Interjööris on seinad krohvitud, kaetud õlivärvi ja tapeediga. Ikonostaas lihtne ja tagasihoidlik. Kirikuruum koosneb laia kaaravaga ühendatud kahest ruumist. Selle hoovipoolne aken on kinni müüritud, tänavapoolse akna asemel on olnud laiem ava. Ülemisel korrusel asub elukorter. Hoones on algupärast säilinud ainult seinad, telliskarniisid, põrand, väravapost, osaliselt akna- ja uksepiidad.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 1865. aastal, esialgselt see oli kaupmehe M. P. Rõžovi maja. 1872. aastast oli seal õigeusu kool ja palvemaja. 1916. aastast jäi hoone ainult palvemaja kastutuuse. 1932. aastal ehitati juurde ka laut ja küün, 1936. aastal väike kellatorn ja uus katusekate. 1953. aastal tehti uus ikonostaas. 1996. aastal toimusid katuse remonditööd.

z