Mälestise nimi Krüüdneri mõisa õlleköögi keldrid
Ehitisregistri ehitis kelder (110022198)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Põlvamaa vaneminspektor, Viktor Lõhmus

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Õllekelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi hooned

Õlleköögi keldrid on suuresti säilitanud oma algse ilme. Tegemist on
Hoonel on eterniitkattega viilkatus ning seinad laotud maakivist, avad on vormistatud punase tellisega. Suurem kelder on nõukogude perioodil silikaatkividega mõnevõrra kõrgemaks ehitatud ja kaetud betoonlaepaneelidega, saanud ka uue sissepääsu.

Mälestise ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1547. aastal. Peahoone oli 19. sajandi alguses ehitatud puitehitis, mis lammutati 1970. aastatel. Mõisa park rajati 19. sajandi II poolel. Mõisa õlleköögi keldrid on ehitatud 19. sajandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Krüdnershof.