Mälestise nimi Krüüdneri mõisa õllemeistri elamu

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi hoone, esinduslik puithoone

Kirjeldus

Õllemeistri elamu on viilkatusega puithoone, mis asub paisjärve kaldal ning toetub järvepoolses küljes kõrgele maakivivundamendile. Siit avaneb ka sissepääs maja keldrisse. Hoone palkseinu katab lai (18-20cm) värvimata horisontaalne voodrilaud. 1933. aastal on ehitatud maja edelaossa juurdeehitus. Hooviküljel asunud veranda asemel on samas mahus ehitatud sõiduauto hoiupaik. Maja kasutatakse ka praegu elamuna.

Ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1547. aastal. Peahoone oli 19. sajandi alguses ehitatud puitehitis, mis lammutati 1970. aastatel. Mõisa park rajati 19. sajandi II poolel. Õllemeistri elamu on ehitatud 19. sajandil. 1933. aastal on majale lisatud juurdeehitus. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Krüdnershof.