Mälestise nimi Krüüdneri mõisa moonakatemaja 1

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mõisakompleksi hoone, tähelepanuväärne fassaadiviimistlus

Kirjeldus

Moonakamaja on ehitatud 19. sajandil ja on üks väheseid säilinud Krüüdneri mõisa kivihooneid.Poolkelpkatusega hoone on lihtsa põhiplaaniga, kahekordne ehitis. Remondi käigus on maja saanud uue plekkkatuse( tehases valtsitud plekk). . Seinad on maakivist, fassaad on kaunistatud seina "tikitud" väikeste kivikestega. Kunagi on maakivi seinu tugevdatud tõmbitsatega. Hoonet kasutatakse praegusel ajal elumajana.

Ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1547. aastal. Peahoone oli 19. sajandi alguses ehitatud puitehitis, mis lammutati 1970. aastatel. Mõisa park rajati 19. sajandi II poolel. Moonakatemaja on ehitatud 19. sajandil. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Krüdnershof.