Mälestise nimi Pikajärve mõisa linnumaja

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Linnumaja, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Linnumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Pikajärve mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on väikse puithoonega, mille seinu katab horisontaallaudis. Hoonel on eterniitkattega viilkatus. Hoone ühes otsas asub juurdeehitusena saun, teises otsas madal kuur. Linnumaja on eluhooneks kohandatud ilmselt 20. sajandi teisel poolel, siis ehitatud ka kõik juurdeehitused. Elamu aknad on uued, ukse ees asub kinnine eeskoda.

Mälestise ajalugu

Pikajärve mõis eraldati Valgjärve mõisast 1749. aastast. Alates 1873. aastast kuni võõrandamiseni kuulus mõis Muelleride aadlisuguvõsale. Mõisa peahoone valmis 1908. aastal. Samast ajast pärinevad ka enamik mõisa kivist kõrvalhooneid. Linnumaja on tõenäoliselt valminud mõnevõrra hiljem. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Langensee, mis tuleb kõrval paikneva järve nimest. Nõukogude perioodil on hoone kohandatud elamuks. Sellest perioodist pärinevad ka kõik juurdeehitused.