Mälestise nimi Valgjärve mõisa ait-kuivati

Menetleja: Põlvamaa nõunik, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Valgjärve mõisa hooneteansambli ajalooline kõrvalhoone

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kahest hoonest koosneva ehitisega, kus vanemale aidahoonele on hiljem risti juurde liidetud kuivati. Ait on maakividest krohvimata hoone, hoonet katab eterniitkattega kelpkatus. Ehitise keskteljelt eendub lahtine sammasportikus, mille laudadest kolmnurkfrontooni kannavad 4 tellistest krohvitud sammast. Kuivati on ehitatud lõhutud maakividest. Peal madala kaarega avad ääristatud hambuvate tellistega. Hoonet katab viilkatus. Ukse kohal väike laastkatendiga varikatus.

Mälestise ajalugu

Ait on arvatavasti ehitatud 19. sajandi teisel poolel, kuivati 19. sajandi lõpus. (V. Ranniku "Mõisate esialgne ülevaade. Põlva maakond")