Mälestise nimi Viira vesiveski elamu

Inspektor: Põlvamaa vaneminspektor, Anu Lepp

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Vesiveski hoonetekompleksi üks hoonetest

Mälestise kirjeldus

Viilkatusega maja on ehitatud vesiveskiga ühel ajal, 1936. aastal. Elumaja koos kõrvalhoonetega (saun, kuur jmv) paikneb Võhandu jõe paremal kaldal vesiveskist edela poole.
Viilkatusega hoone asub maakivist vundamendil, palkseinad on kaetud püstvoodriga, aknad on kahe ruudujaotusega. Majas on 4 tuba ja köök, 1976. aastal sai hoone kannatada tulekahju läbi.
Hoone on ka praegu kasutusel elamuna.

Mälestise ajalugu

Esimene vesiveski ehitati 19. ja 20. sajandi vahetusel ning kuulus Viira mõisa juurde. Veskit uuendati 1910. aastal. Hoone põles 1936. aastal ning uus vesiveski valmis samal kohal 1937. aastal. Kompleksi kuuluv elamu valmis samal ajal uue vesiveskiga. Hoone põles 1976. aastal, kuid on taastatud. Viira mõisa algne saksakeelne nimetus oli Wiera. 1920.-30. aastatel oli tegemist taluveskiga.