Mälestise nimi Viira vesiveski ait-kelder

Inspektor: Põlvamaa vaneminspektor, Anu Lepp

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Viira veskihoonete koosseisu kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

Mäekülje sisse kaevatud kelder, seinad maakivist. Keldri peale on ehitatud palkidest viilkkatusega aidahoone. Ait-kelder jääb laudahoonest 3 meetrit kirde suunas. Ehitis kuulub 20. sajandi I poolde.

Mälestise ajalugu

Esimene vesiveski ehitati 19. ja 20. sajandi vahetusel ning kuulus Viira mõisa juurde. Veskit uuendati 1910. aastal. Hoone põles 1936. aastal ning uus vesiveski valmis samal kohal 1937. aastal. Vesiveski ait-kelder on tõenäoliselt ehitatud 20. sajandi esimesel poolel. Viira mõisa algne saksakeelne nimetus oli Wiera. 1920.-30. aastatel oli tegemist taluveskiga.