Mälestise nimi Viira vesiveski laut

Inspektor: Põlvamaa vaneminspektor, Anu Lepp

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Laut, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Viira vesiveski kompleksi osa, maakiviehitise näide

20. sajandi i poolel ehitatud väike maakivilaut, akna-ja ukseavad on vormistatud punase tellisega.
Ukse kohal kaarsillus, hoone on viilkatusega, maakivist müüride peal palkidest vöö.
Laut asub veskihoovi lääneküljel, selle seina kõrvalt algab järgmine kinnistu. Laut on praegugi kasutusel loomapidamishoonena.

Mälestise ajalugu

Esimene vesiveski ehitati 19. ja 20. sajandi vahetusel ning kuulus Viira mõisa juurde. Veskit uuendati 1910. aastal. Hoone põles 1936. aastal ning uus vesiveski valmis samal kohal 1937. aastal. Vesiveski laut kuulub tõenäoliselt mõisaaegsesse perioodi. Viira mõisa algne saksakeelne nimetus oli Wiera. 1920.-30. aastatel oli tegemist taluveskiga.