Mälestise nimi Saatse õigeusu kirik

Menetleja: Võrumaa nõunik, Tiina Pettai

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Üks vanemaid õigeusu maakirikuid Eestis.

Kirjeldus

Satserinna Püha Paraskeva kirik. Traditsiooniline, klassitsistlik. Piklik, ladinaristikujulise põhiplaaniga, kellatorniga, valgeks krohvitud tellikivihoone. Kirikul on kokku kolm torni - kellatorn 4-tahuline, mis on nõeljalt aheneva kuppelkiivriga, 8-tahuline sadultorn ja ümarapsiidil torn sibulkiivritega. Klassitsistlikel fassaadidel on reljeefsed aknakaunistused ja kaarsillused, karniisid, kellatornil nurgapilastrid, tiibuks on framuugiga. Ikonostaas kolmejaoline ja rikkaliku dekooriga (tõenäoliselt 19. sajandi algusest). Lihtsat, tasakaalukat sisearhitektuuri täiendavad monumentaalsed seinamaalingud.
(õigeusukirikute inventariseerimine, 1987; EA)

Apostliku õigeusu kirikute arhitektuuriajalooline inventariseerimine, A. Pantelejev, 1987.

Ajalugu

Oletatakse, et esimene õigeusukirik oli Saatse külas juba 17. sajandil, esimesed kirjalikud andmed puust õigeusukirikust pärinevad 1763. aastast. Puidust kirik hävis tulekahjus 18. sajandi lõpus, ning uus kivist kirikuhoone ehitati 1801. aastal. Algne lihtne kirikuhoone on säilinud ümberehitatud kujul käesolevas hoones. 19. sajandi vältel teostati kiriku juures mitmeid ümber- ja juurdeehitusi.