Mälestise nimi Kuremaa mõisa ait
Ehitisregistri ehitis VORSTITSEHH (114017859)

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Kuremaa mõisa-ansamblisse kuuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on maakivist ja punasest tellisest kombineeritud hoonega, mida ilmestavad tellisvõlvid ja krohvitud välisseinad. Hoone kivikatus on hävinud tulekahjus 26. detsembril 2001. aastal.

Mälestise ajalugu

Ajaloodoktor Herbert Ligi andmeil rajati Kuremaa mõis 16. sajandi keskel. Kuremaa mõisa iseloomustab hoonete, mis moodustavad omaette ansambli, rohkus. 1834. aastal oli seal 18 hoonet. Mõisa võõrandamise ajal oli neid aga juba 48. Kõrvalhoonete paigutuses võime eraldada kaht hoonete grupeeringut. Peahoone seisukohast on tähtsamad vahetus naabruses asuvad kõrvalhooned, mis paiknevad koos peahoonega ümber siseõue. Siseõue ühele küljele jääb ait. Seegi kiviehitis ja selle hoone arhitektuurielemendid lubavad arvata ehitusajaks 18. sajandit.

Vt. Lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on moodustatud mälestistele reg.nr.23902-23920.