Mälestise nimi Kuremaa mõisa tall

Inspektor: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Kuremaa mõisaansamblisse kuluv hoone.

Mälestise kirjeldus

Kõrvalhoonete paigutuses võime eraldada kaht hoonete grupeeringut. Peahoone seisukohast on tähtsamad vahetus läheduses olevad hooned. Teised majapidamishooned olid rajatud mõisasüdamest kaugemale. Kuremaa mõisa tall on maakividest laotud ning valgeks krohvitud hoone. Katusekate ei ole vettpidav- osaliselt puuduvad eterniiditahvlid.

Mälestise ajalugu

Tall kuulub suurejoonelisse Kuremaa mõisaansamblisse. Ajaloodoktor H. Ligi andmetel rajati Kuremaa mõis 16. sajandil. Arvukatest kõrvalhoonetest vanimad on ehitatud 18. sajandil. 1834. aasta seisuga on mainitud kiviehitusena juba olemasolevat hobuste talli.