Mälestise nimi Kuremaa mõisa ait-kelder

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kelder, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Kuremaa mõisakompleksi kuulunud majandushoone

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, poolkelpkatusega, krohvitud fassaadiga kivist abihoone, mis paikneb ansambli põhjaküljel hoovi- ja pargiala piiril. Avad paiknevad funktsionaalselt. Avade paigutus ja kujundus erineb tõenäoliselt algsest lahendusest. Esifassaadil domineerivad kolm kahe poolega ukseava. Hoone räästas jookseb lihtsa profileeringuga karniis. Otsafassaadide viiluvälju eraldab esimese korruse seinapinnast krohviga markeeritud lame vahevöö. Viimasega sarnane motiiv on ka hoone nurkades. Hoone pargipoolsel küljel asuvad nõlvakul varem aidahoone juures olnud keldri varemed. Keldri müürid on säilinud esimese korruse ulatuses. Sissepääs keldrisse oli hoone pargipoolselt küljelt. Aidahoone kuulub pargi vertikaalset telge lõpetavasse mõisa abihoonete ansamblisse.

Mälestise ajalugu

Mõisast on teateid 16. sajandi algusest, kui valdus kuulus Wrangelitele. Liivi sõja ajal omanikke vahetanud mõis läks endiste omanike kätte tagasi 1598. aastal. 1670. aastate lõpus said mõisa omanikeks Ungern-Sternbergid, kes ehitasid mõisa ka esinduslik härrastemaja. Pärast mitmeid omanikevahetusi läks mõis 1834. aastal Oetingenidele, kes lasid 19. sajandi keskel ehitada uue arhitekt Emil Julius Straussi projekti järgi valminud peahoone. Kõrvalhooned on peamiselt 18. ja 19. sajandist. Ait-keldri ehitusaeg jääb 19. sajandi esimesse poolde. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Jensel. 1921. aastal asus mõisa karjakasvatuskool, seejärel tegutses mõisas tehnikum.

Allikad

Hein, A. (1978) Kuremaa mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3965 (11.03.2014)
Ernesaks, M. (1979) Kuremaa mõisa ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1917 (11.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Kuremaa mõisa park.