Mälestise nimi Kuremaa mõisa moonakatemaja 3

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kuremaa mõisakompleksi kuuluv hoone

Kirjeldus

Moonakatemaja on lihtsa ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone. Hoone seinad on kombineeritud maakividest ja tellistest ning krohvitud. Hoonet katab eterniitkattega viilkatus.

Ajalugu

Mõisast on teateid 16. sajandi algusest, kui valdus kuulus Wrangelitele. Liivi sõja ajal omanikke vahetanud mõis läks endiste omanike kätte tagasi 1598. aastal. 1670. aastate lõpus said mõisa omanikeks Ungern-Sternbergid, kes ehitasid mõisa ka esinduslik härrastemaja. Pärast mitmeid omanikevahetusi läks mõis 1834. aastal Oetingenidele, kes lasid 19. sajandi keskel ehitada uue arhitekt Emil Julius Straussi projekti järgi valminud peahoone. Kõrvalhooned on peamiselt 18. ja 19. sajandist. Moonakamaja ehitusaeg jääb 19. sajandi lõppu või 20. sajandi algusesse. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Jensel. 1921. aastal asus mõisa karjakasvatuskool, seejärel tegutses mõisas tehnikum.

50 meetrit

Allikad

Hein, A. (1978) Kuremaa mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3965 (11.03.2014)
Ernesaks, M. (1979) Kuremaa mõisa ajalooline õiend. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1917 (11.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Kuremaa mõisa park.