Mälestise nimi Kurista mõisa park ja alleed

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park ja allee, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Kurista mõisa vabakujunduslik park, omab maastikuarhitektuurset tähtsust.

Mälestise kirjeldus

1,7 ha suurune vabakujuline pargiala, mis paikneb mõisa peahoone ümbruses, Tartu-Jõgeva-Aravete maantee ääres. Maastiku reljeef on tasane. Pargi puistu jääb mõisa peahoone lõuna- ja idaküljele. Peahoonest põhja jääb avar muruväljak. Pargi juurde kuulub ca 200 m pikkune allee, mis on säilinud fragmentidena. Mõisa läänest suunduv allee kulgeb mõisa peahoone sihil. Pargitaimestiku liigiline koosseis on väike. Puistu on jõudnud hääbumise ikka.

Mälestise ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1429. aastal. 1632. aastal läks mõis Taubede suguvõsa valdusesse. Põhjasõjas mõis laastati, lisaks tabasid mõisa suured tulekahjud. 1820. aastal omandasid mõisa Samson-Himmelstjernad, kellele mõis kuulus kuni võõrandamiseni. Viimaste omanike ajal rajati ka mõisa park koos mõisasüdamesse suunduva alleega. Mõisa ajaloolised saksakeelsed nimetused on Coristal ja Kurrista. Nõukogude perioodil asus mõisasüdames Jõgeva Metsamajandi keskus.

Allikad

Soonsein, A. (1976) Kurista mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3964 (17.03.2014)
Ranniku, V. (1968) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=267 (17.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Kuista mõisa park.