Mälestise nimi Kurista mõisa tall-tõllakuur

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Ajaloolise Kurista mõisa ansamblisse kuulunud kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on massiivse kivihoonega, mille kehandis on kasutatud nii tellist kui ka maakivi. Hoone fassaade ilmestavad ümarad aknaavad, mis on suuresti kinni müüritud, ning ümarad ukseavad. Hoonet katab poolkelpkatus.

Mälestise ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1429. aastal. 1632. aastal läks mõis Taubede suguvõsa valdusesse. Põhjasõjas mõis laastati, lisaks tabasid mõisa suured tulekahjud. 1820. aastal omandasid mõisa Samson-Himmelstjernad, kellele mõis kuulus kuni võõrandamiseni. Viimaste omanike ajal püstitati mõisa ka arvukalt kõrvalhooneid, nende hulgas mõisa tall-tõllakuur, mis on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi kolmandal veerandil. Mõisa ajaloolised saksakeelsed nimetused on Coristal ja Kurrista. Nõukogude perioodil asus mõisasüdames Jõgeva Metsamajandi keskus.

Allikad

Soonsein, A. (1976) Kurista mõis. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=3964 (17.03.2014)
Ranniku, V. (1968) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=267 (17.03.2014)

Kirjandus

1-korruseline, historitsistlikus stiilis, poolkelpkatusega, algselt krohvimata fassaadiga maakivist ja tellisest abihoone, mis asub pargi lõunaküljel esifassaadiga peahoone poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Esifassaad on Nõukogude perioodil ümber ehitatud. Fassaadi keskel paiknes algselt kaks ümarkaarse sillusega kahepoolset ukseava, mille vahele jäi ovaalse kujuga aknaava. Kaks sarnast aknapaari asusid ka teine teisel pool ukseavasid. Avade paigutusest on säilinud keskmine ja läänepoolseim ovaalaken fassaadi lääneosas. Korduvate ümberehitustega on algsed ümarkaarsed ukseavad asendatud suuremate horisontaalse sillusega ukseavadega. Lisaks on fassaadi murtud kolm uut samasugust ukseava. Tall-tõllakuuri tagafassaad on tagasihoidlikuma kujundusega. Seda ilmestavad väikesed nelinurksed aknaavad. Maakivist hoone nurkade ja avade raamistuse juures on kasutatud tellist. Algselt krohvimata hoone esifassaad ja küljed on osaliselt krohvitud.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Kuista mõisa park.