Mälestise nimi Kärde rahumajake

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Omaaegse tähtsa ajaloolise sündmuse Vene- Rootsi sõja rahulepingu sõlmimise paiga mälestuseks ehitatud majake.

Mälestise kirjeldus

Rahvapärimuse järgi olevat rahu sõlmimine toimunud mõisa rohuaias asunud palkmajakeses, kuna see olnud ainuke säilinud hoone. Juba 1774.aastal arutles August Wilhelm Hupel, kas see hoone võis säilida hilisemates sõjatormides, kus ainult vähesed majad alles jäid. Arvatakse, et läbirääkimised võisid toimuda mõisahäärberis või telkides nagu see tollal kombeks oli. Sellesse majja ei oleks kõik delegatsiooni liikmed ära mahtunud. J.Bleuer möönis, et rahumajake võib olla säilinud sellest ajast, kuid püstitatud tähistamaks kohta, kus allakirjutamine toimus. Räägitakse võimalusest, et muldpõrandaga ja õlgkatusega lihtne hoone on lastud Kärde mõisniku poolt ehitada umbes 50 aastat hiljem rahulepingu auks ja mälestuseks. Tänapäeval on õled asendatud pillirooga, kuid majakese sajanditevanune ilme on säilinud.

Mälestise ajalugu

Kärde rahu sõlmiti 1. juulil 1661 Kärde mõisas Rootsi ja Venemaa vahel ning see lõpetas 1656.–1658. aasta Vene-Rootsi sõja. Kolm kuud kestnud läbirääkimiste ajal peeti Kärde mõisas 25 kokkutulekut, enne kui rahu sõlmimine teoks sai.
Lepingu järgi sai Rootsi tagasi Ida-Eesti (sealhulgas Tartu) ja Ida-Läti, mille Venemaa oli Vallisaare vaherahuga 1658 endale saanud. Kärde rahulepinguga taastati sõjaeelne Stolbovo rahuga määratud piir.

Hoone on püstitatud hiljem rahulepingu mälestuseks.

Vt.Lisa nr.1 ; Ühine kaitsevöönd on moodustatud mälestisele reg.nr.23923,23924,23926 ja27042.