Mälestise nimi Laiuse kirik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840.

Piirkonnale ja ajastule tüüpilise sakraalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Krohvitud fassaadiga kivist kirik, mille massiivset läänetorni lõpetab kaheksatahuline tornikiiver ja selle neljale küljele jäävad nurgatornid. Kolmelöövilisele kirikule liitub idas väiksem pikliku kujuga kooriruum. Kiriku põhjaportaali ette jääb eeskoda. Juurdeehitused on ka koori ida- ja lõunaküljel. Avad paiknevad kiriku kolmel küljel ja torni ülaosas. Avatäited on puidust. Kiriku peasissepääs on läänetorni all. Algselt tornita läänefassaadil oli roosaken ja petikrist. Kiriku võlvid ei ole säilinud, kuid koori kirde- ja kagunurgas on fragmente võlvikandadest. Sisustusest on alles kaks pronksist laelühtrit. Kirikut ümbritseb kivimüüriga piiratud kirikuaed, mille põhjaküljele jääb pastoraadihoone.

Mälestise ajalugu

Laiuse kogudust on esmakordselt mainitud 1319. aastal. Kivikirik on püstitatud 14. sajandi esimeses pooles. Kirikuhoone sai tugevasti kannatada nii Liivi sõjas, Poola-Rootsi sõjas ning viimaks ka Põhjasõjas. Kirik taastati ning 1766. aastal valmis käärkamber, samuti Schwartzi matusekabel. 1770. aastal valmis torn. 19. sajandi lõpus põleb kirik pikselöögi tagajärjel ning see taastatakse arhitekt Reinhold Gueleke projekti järgi 1888. aastaks. Kirik põles taaskord II maailmasõjas ning kirikutorn taastati 1974. aastal.

Vaata lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on tehtud mälestistele reg.nr.23927-23930.

Allikad

Alttoa, K. (1983) Laiuse kirik. Arhitektuurimälestise pass. [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=1681 (06.06.2014)

-Laiuse kogudus sai õpetaja

z