Mälestise nimi Pajusi mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis 8-KRT. ELAMU-KUUR (114005372)

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Mälestise tunnus

Pajusi mõisa valitsejamaja on Pajusi mõisakompleksi kuuluva eluhoone iseloomulik näide, mis peegeldab 19. sajandi ehitustraditsioone ja mõisatööliste eluolu.

Mälestise kirjeldus

Pajusti mõisa valitsejamaja oli algupäraselt ühekorruseline, krohvitud välisseintega ja viilkatusega kivihoone. Hoonele on hilisemal ajal lisatud mitmed puidust juurdeehitused, mis moonutavad algset ilmet.

Mälestis asub Jõgeva maakonnas, Pajusi külas, kuuludes Pajusi mõisaansamblisse.

Hoone on arvatavasti rajatud 19. sajandi keskel.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg.3 moodustab kinnismälestise kaitsevööndi 50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates, kui mälestiseks tunnistamise õigusaktis ei ole ette nähtud teisiti. Antud hoone asub riikliku kaitse all oleva Pajusi mõisa pargi territooriumil.

Allikad

Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaatus. Jõgeva rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-231