Mälestise nimi Pajusi mõisa teenijatemaja
Ehitisregistri ehitis KAUPLUS - 3-KRT.ELAMU (114005412)

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ajaloolise Pajusi mõisa ansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga kivist abihoone, mis paikneb majandushoovis esifassaadiga teiste abihoonete poole. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Lihtsa kujundusega fassaade ilmestab hoone räästas kulgev profileeritud karniis, mis jätkub hoone otsafassaadidel esimest ja teist korrust eraldava vahevööna. Koos teiste kõrvalhoonetega koondub teenijatemaja ümber korrapärase majandushoovi, mille telg kulgeb risti üle peahoone esise väljaku.

Mälestise ajalugu

Mõis on rajatud 17. sajandil. Pikaajalisteks omanikeks oli Wahlide suguvõsa, kelle eestvedamisel ehitati 1830. aastatel ka mõisa peahoone. 19. sajandil on ehitatud ka enamus mõisa kõrvalhooneid. Neist mitmeid on hiljem kasutatud ladude ja töökodadena. Mõisa saksakeelne nimetus on Pajus. Peahoone on pikemat aega olnud kasutusel rahvamajana.

Allikad

Ranniku, V. (1971) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=280 (19.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Pajusi mõisa park.