Mälestise nimi Pajusi mõisa küün
Ehitisregistri ehitis EHITUSMATERJALIDE LADU (120305798)

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Küün, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Küün, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Pajusi mõisa ansamblisse kuuluv kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega kaetud krohvitud fassaadiga kivist abihoone, mis paikneb majandushoovis esifassaadiga teiste abihoonete poole. Askeetliku kujundusega hoone esifassaadi servas on suur kahe poolega ukseava, mille eest kalasabamustriga lauduks. Koos teiste kõrvalhoonetega koondub küün ümber korrapärase majandushoovi, mille telg kulgeb risti üle peahoone esise väljaku.

Mälestise ajalugu

Mõis on rajatud 17. sajandil. Pikaajalisteks omanikeks oli Wahlide suguvõsa, kelle eestvedamisel ehitati 1830. aastatel ka mõisa peahoone. 19. sajandil on ehitatud ka enamus mõisa kõrvalhooneid. Neist mitmeid on hiljem kasutatud ladude ja töökodadena. Mõisa küün on tõenäoliselt ehitatud 20. sajandi alul. Mõisa saksakeelne nimetus on Pajus. Peahoone on pikemat aega olnud kasutusel rahvamajana.

Allikad

Ranniku, V. (1971) Esna mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=280 (19.03.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Pajusi mõisa park.