Mälestise nimi Tapiku mõisa park

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Piirkonnale tüüpilise vabakujundusliku mõisapargi ilmekas näide.

Mälestise kirjeldus

Tapiku mõisa park on väike (2,1ha) vabakujunduslik park. Pargi tagaväljak oli suhteliselt avar ja piiratud põlispuugruppidega. Parki piiras maakivist müür, millest osa on tänaseni säilinud. Pargis on säilinud ilusaid põlispuid ja nende gruppe. Võsastunud ja halvasti hooldatud. 1992. aasta andmetel kasvas pargis 28 erinevat liiki puid ja põõsaid. Tähelepanuväärsemateks puudeks on harilik elupuu (ü=130 cm, h=15 m), euroopa lehis (ü=269 cm, h=25,5 m), harilik pärn (ü=295 cm, h=27 m) ja leinajalakas.
(pargiankeet, 2006)

Mõisa peahoone ühes pargiga on rajatud 19. sajandi esimeses pooles.