Mälestise nimi Pala mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Pala mõisa hoone (120604391)

Tegemist on ajastule iseloomuliku historitsistliku härrastemaja ilmeka näitega.

Mälestise kirjeldus

Pala mõis on kahekordne kombineeritud materjalist hoone. Alumine korrus on ehitatud telliskivist, teine korrus (peakorrus) puidust. Hoonet katab eterniidist viilkatus. Esimene, krohvitud seintega korrus on ehitatud majanduskorruseks ning omab väikseid, lihtsa horisontaalse ehisfrontooniga kaunistatud aknaid. Peakorrus on vooderdatud horisontaallaudisega, omab suuri aknaid, mis dekoreeritud eklektilise ilmega horisontaalsete frontoonidega. Otsafassaadis keskmine aken ehitatud üleni klaasitud. Otsaviilu kolmnurgas väike lakka valgustav kaaravadega paarisaken. Hoone esifassaadil paremal äärel kõrgetel neljatahulistel postidel suur kinnine, klaasitud rõdu, mida katab viilkatus. Rõdu kõrvalt tõuseb teisele korrusele trepp, millel siseportaal puidust ehispitsiga. Viimases väljalõigatud ažuurne tekst: sisenemisel „Herzlich Villkommen”, väljumisel „Aufwiedersehn”.

Mälestise ajalugu

Pala mõisa (saksa k Palla) on olemasolevana mainitud 1628. aastal. 18. sajandi alguses kuulus mõis von Bockidele. Alates 1716. aastast kuni 1919. aasta võõrandamiseni oli ta aga von Strykide aadliperekonna omanduses. Peahoone on ehitatud endise peahoone kõrvale 19. sajandi lõpus.

Vaata lisa nr.1; Ühine kaitsevöönd on määratud mälestistele reg.nr.23951 - 23956.