Mälestise nimi Kaarepere raudteejaama peahoone
Ehitisregistri ehitis JAAMAHOONE (114016619)

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Tüüpprojekti järgi ehitatud jaamahoone näide, millel on säilinud algupärane välisilme ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Traditsionalismi stiili reeglite järgi ehitatud ühe- ja kahekorruselisest plokist koosnev kelpkatusega ristkülikpõhiplaaniga hoone.
Katus laineline bituumenplaat.
Seinad puit, laudvooder.
Sokkel tsementkrohviga viimistletud.
Püstlaudisega vooderdatud ehitise räästaid ääristab nõgusa profiiliga lopsakas laudkarniis, mis madalama ploki katuseräästa jätkuna vöötab korrustevahet markeerides ka kahekorruselise korpuse seina. Nurki rõhutavad võrdlemisi laiad puitliseenid. Kahe korruse erinevat arhitektuurset kaalu toonitab teise korruse madalam sein ja madalamad ning tihedama ruuduliigendusega aknad. Välisuksed on varustatud valgmikega. Enamik aknaid on algsed, välisuksed sekundaarsed. Korstnad on uued. Esiküljele ja otstele on kinnitatud uued emailitud plekktahvlid jaama nimega.
Ootesaalil on linoleumpõrand, krohvi ja puitlambriiga viimistletud seinad ning ümardatud servadega krohvlagi. Küttekehadeks on ümmargune plekkahi ja laineplekkahi. Aknad on trellitatud. Ootesaaliga külgnevatesse ruumidesse viivad algsed tahveluksed, v.a jaamakorraldaja kabineti sekundaarne uks. Omaaegsest mahukast, ruudukujulise põhiplaaniga ooteruumist hõlmab täna rohkem kui neljandiku nõuk. perioodil rajatud aparaadiruum. Omal ajal ruumi keskel asetsenud hulknurkne kandepost seisab aparaadiruumi seina ääres. Eeskojal ja ooteruumi käimlatega ühendaval koridoril on glasuuritud tsementplaatidega kaetud põrand.
(Eesti raudteearhitektuuri inventeerimine, kunstiteaduse üliõpilased Martin Jänes ja Urmas Oja . Tall. 2004)

Mälestise asukoha kirjeldus

Vaksalikompleks asetseb raudtee edelaküljel, ülesõidu juures. Jaamahoone moodustab ansambli temast u 120 m loode suunas raudtee ääres paikneva kaalukojaga. Jaamahoone ümbrus on heakorrastatud ja haljastatud, ilupuud, hekid ning muru hoolikalt pügatud.

Kaarepere raudteejaamahoone on valminud 1927. aastal.