Mälestise nimi Palamuse kirik

Inspektor: Restaureerimis- ja arendusosakonna nõunik, Dan Lukas

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1918-1939.

Piirkonna ühe vanima sakraalhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Krohvitud, kivist, kolmelööviline võlvitud kodakirik, mille maakividest laotud kooriruum on kahetraveeline, pärinedes 13.s. See oli võlvitud, ent nüüdsest madalam, praegusel O-seinal on jälgitav vana kilpseina kontuur. Algsete võlvide ja piilarite kohta andmed puuduvad. Hoonel on peaportaal ja põhjaseinas külgportaal, mõlemad nagu aknadki on ümberehitatud. Üksnes O- seina N – osas säilinud arhailine poolkaarja sillusega akna fragment. Erandlikult on kirikul kaks treppi võlvidele. Kirikul on barokne viilutorn. Sisustuses säilinud 3 hauaplaati (15. s.), barokkaltar ja –kantsel (1696, tõen. J.D Neuhausen). (EA)

Mälestise ajalugu

Palamuse Bartholomäuse kirik. Tartu piiskopkonna vanemaid kiriklikke keskusi. Esimesed teated kivikirikust pärinevad 13. sajandist. Esimene teade preestrist 1234. Kirik kannatas 17.s. keskel Vene- Rootsi sõjas, mil hävisid ka pikihoone võlvid. Seejärel taastatud kirik sai barokse viilitorni 18.s. lõpul, seda kindlustati 1885 (arh. R.Guleke) 1929 ehitati saledad raudbetoonvõlvid, mille vormid on laenatud Tallinna hilisgootikast. Samast ajast pärineb ka pikihoone akende kujundus ja W-eeskoda (kõik arh. E.Kühnert)