Mälestise nimi Saare mõisa tuuleveski

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Saare mõisaansamblisse kuuluv tuuleveski.

Mälestise kirjeldus

Krohvimata fassaadiga maakivist ja tellisest tuulik, mis paikneb põllul, mõisasüdamest 0,5 km läänes. Hoone alumine osa on maakivist ning ülemine tellisest. Tuuliku pea ja sisseseade ei ole säilinud.

Mälestise ajalugu

Esimesed teated mõisa kohta pärinevad 1512. aastast. Algselt Riia-Peterburi postimaantee ääres paiknenud mõisasüda viidi peale Põhjasõja paari kilomeetri võrra läände. Uus esinduslik mõisasüda ehitati välja 1730. aastatel. Valminud mõisakompleks oli üks esimesi, mis pärast Põhjasõda Lõuna-Eestis üles ehitati. Mõisa tollasteks omanikeks olid Bockid. 1823. aastal läks mõis Manteuffelite suguvõsale, kelle käes oli see kuni võõrandamiseni 1919. aastal. Mõisa peahoone lammutati 1930. aastatel. Säilinud on mitmed mõisatuumikusse kuulunud kõrvalhooned. Mõisa tuulik on tõenäoliselt ehitatud 19. sajandi esimesel poolel. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetus on Saarenhof.

Allikad

Ranniku, V. (1974) Saare mõis. Mõisate ülevaated (1976-1978) [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=290 (12.06.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Saare mõisa park.