Mälestise nimi Visusti mõisa peahoone

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Ajastule iseloomulik, tagasihoidlik juugendliku mõisahoone näide.

Kirjeldus

Visusti mõisa peahoone on kombineeritud tellisest, maakivist ja krohvimatile krohvitud puidust hoone. Krohvitud kogu seinapind kuni maakivist laotud vundamendini välja. Hoone avasid ääristab lihtsa juugendliku kujundusega krohviraamistus. Hoonet katab katuseuukidega kivikatus.

Ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1473. aastal. Seejärel vahetas valdus kuni 1835. aastani mitmeid kordi omanikke. Viimasteks võõrandamise-eelseteks omanikeks olid Oetingenid. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetustena on olnud kasutusel Wissust, Visusi ja Visszel. Peahoone projekt pärineb 1895. aastast ning selle autoriks on baltisaksa arhitekt Rudolph von Engelhardt (1857-1913). Võõrandamise järgselt tegutses peahoones kool. Hoone põles 1933. aastal ning taastati mõnevõrra lihtsustatud kujul.

Eraldi kaitsevöönd, vt Maa-ameti kaarti.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Visusti mõisa park.
Hein, A. (2003) Eesti mõisaarhitektuur. Mõisamaja kui linnus. Neogootika, „Šveitsi stiil“.