Mälestise nimi Visusti mõisa moonakatemaja

Seisund: hävinud

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Visusti mõisakompleksi kuuluv hoone

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, historitsistlik, viilkatuse ja osaliselt krohvitud fassaadiga maakivist ja tellisest abihoone, mis paikneb teeservas mõisasüdamest läänes . Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on olnud algselt puidust. Hoone sarikate otsad on olnud profileeritud. Hoone seintesse murtud uusi betoonist silluste ja silikaattellisest külgedega ukse- ja aknaavasid. Hoone paikneb teistest hoonetest kaugemal.

Mälestise ajalugu

Mõisa on esmakordselt mainitud 1473. aastal. Seejärel vahetas valdus kuni 1835. aastani mitmeid kordi omanikke. Viimasteks võõrandamise-eelseteks omanikeks olid Oetingenid. Mõisa ajalooline saksakeelne nimetustena on olnud kasutusel Wissust, Visusi ja Visszel. Enamus mõisa kõrvalhooneid on ehitatud 19. sajandi jooksul. Mõisa moonakatemaja on valminud 19. sajandi teisel poolel. Varasem mõisasüdame hoonestus koondus peahoone ümber, mis paiknes praegusest mõnevõrra lõuna suunas. Uue peahoone projekt pärineb 1895. aastast ning selle autoriks on baltisaksa arhitekt Rudolph von Engelhardt (1857-1913). Koos peahoonega kujundati ümber ka mõisa park, mille projekti autoriks on peahoone arhitekti vend, maastikuarhitekt Walter von Engelhardt (1864-1940). Peale võõrandamist tegutses peahoones kool. 1933. aastal põlenud hoone taastati lihtsustatud kujul.

Mälestis asub Visusti mõisakompleksi ühises kaitsevööndis, näidatud juurde lisatud skeemil

Allikad

Soonsein, A. (1976) Visusti mõis. Inventariseerimine [www] http://register.muinas.ee/?menuID=archivalmaterial&action=view&id=2338 (13.06.2014)

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Visusti mõisa park.
Hein, A. (2003) Eesti mõisaarhitektuur. Mõisamaja kui linnus. Neogootika, „Šveitsi stiil“.