Mälestise nimi Kursi pastoraadi peahoone

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ilmekas näide 19. sajandi pastoraadihoonest.

Mälestise kirjeldus

Pastoraadihoone on ühekorruseline kõrge poolkelpkatusega rõhtpalkhoone. Hoone asub kõrgel tellis- ja maakivivundamendil, mis jõepoolsel hooneküljel moodustab poolkeldrikorruse. Hoonel on kaks mantelkorstnat. Hoone seinad on kaetud laiadest profileeritud laudadest rõhtlaudvoodriga, nurkadel lainja kontuuriga katteliistud. Hoone keskosa all on võlvitud kelder. Peahoone põhikonstruktsioonid – vundament, seinad ja vahelaed on valdavalt rahuldavas seisundis. Poolkelpkatus on kaetud eterniitkattega.

Mälestise ajalugu

1683. aastal moodustati iseseisev Kursi kihelkond kirikuõpetajaga. Peaaegu sada aastat hiljem ehitati pastoraadi hoonete kompleks. Praegune peahoone on ehitatud aastatel 1815-1817 samal kohal eelnevalt asunud hoone asemele. Hoone arhitekt oli Zwingmann ja ehitusmeister Aleksei Petrovitš Tallinnast. 19. sajandi jooksul oli hoone kaks korda remonditud ja ümber ehitatud. Algselt 1830-1840ndatel, kui ehitati veranda ja ärklikorrus, ning hoone sai klassitsitliku fassaadlahenduse. Järgnevalt aastatel 1860-1880, kui ehitati uued ahjud, jõepoolne veranda ja laiendati katuseväljaehitust. 1950ndatel kohandati hoone algkooliks ja rahvamajaks. 1960ndatel kaeti hoone eterniitkattega.

50 meetrit