Mälestise nimi Puurmani mõisa pargi värav ja piirdemüürid

Menetleja: Jõgevamaa nõunik, Ville Tamm

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Historitsistlik tornikestega mõisa värav koos müüridega

Tellistest ehitatud, krohvitud tornikesed ja müür

Mälestise ajalugu

Algselt Kursi linnusega seotud endine ordumõis läks 1713. aastal Manteuffelitele, kelle käes püsis mõis kuni võõrandamiseni. Barokse planeeringuga mõisasüda ehitati välja 18. sajandi teisel poolel. 1881. aastal valmis mõisasüdames suurejooneline lossimõõtu peahoone. Mõisa piirdemüür on valminud mitmes osas. Lühemates lõikudes tõenäoliselt 19. sajandi keskpaigas ja põhiosas 19. sajandi lõpul. Peavärava postid pärinevad uue peahoone ehitamise ajast. Mõisa ajalooline saksakeelne nimi on Schloss Talkhof, mõnedes allikates ka Lemestvere. Eestikeelne nimetus tuleb ordumõisa rootsi võimu aegsete omanike Buhrmeistrite nimest.

50 meetrit kuni mõisakompleksi ühise kaitsevööndi kehtestamiseni

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Puurmani mõisa park.