Mälestise nimi Puurmani mõisa pargisild 1

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Sild, Ehitiste liigid, Rajatis, Sild, Jalgsild, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisapargi kujunduslelement, eeldatavalt pärit 19. sajandi II poolest seoses uue mõisahoone ehitusega tehtud pargi kujunduse muutmisega.

Kirjeldus

Pargi tiigi saarele viiv kivist sild, mis on nelja posti ja nende külge kinnitatud kettidega. Üks kolmest pargisillast Puurmani mõisa pargis.

Ajalugu

Algselt Kursi linnusega seotud endine ordumõis läks 1713. aastal Manteuffelitele, kelle käes püsis mõis kuni võõrandamiseni. Barokse planeeringuga mõisasüda ehitati välja 18. sajandi teisel poolel. 1881. aastal valmis mõisasüdames suurejooneline lossimõõtu peahoone. Regulaarse kavatisega pargi lõunaosas hobuserauakujulise tiigi keskel olevale saarekesele viiv pargisild pärineb uue peahoone ehitamise ajast. Mõisa ajalooline saksakeelne nimi on Schloss Talkhof, mõnedes allikates ka Lemestvere. Eestikeelne nimetus tuleb ordumõisa rootsi võimu aegsete omanike Buhrmeistrite nimest.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub ühises kaitsevööndis järgmiste mälestistega: 23988, 23989, 23990, 23992, 23993, 23994, 23995, 23996, 23997, 23998, 23999, 24000, 24001.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Puurmani mõisa park.