Mälestise nimi Puurmani mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis 8-KRT. ELAMU (114008640)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Puurmanni mõisa ansamblisse kuulunud iseloomulik kõrvalhoone.

Mälestise kirjeldus

1-korruseline, viilkatusega, krohvimata fassaadiga punasest tellisest elamu. Hoone paikneb tänava teljel esifassaadiga ringkarjalauda poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust. L-tähe kujulise põhiplaaniga hoone fassaadidel domineerib puhta vuugiga tellisladu. Hoone avade kohal on segmentkaarsed tellistest sillused. Katuse viiluharjal on massiivsed telliskorstnad, katuse räästas jookseb profileeringuga karniis. Esifassaadile, peasissekäigu ette on ehitatu avatud koda, mis on tõenäoliselt hilisem. Valitsejamaja paikneb mõisasüdame põhjaküljel teenijatemaja läheduses.

Valitsejamaja on ehitatud tõenäoliselt 19. ja 20. sajandi vahetuse paiku.

Rodin, M. (2009) Puurmani mõisa park. Muinsuskaitse eritingimused. MKA arhiiv A-11046

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Puurmani mõisa park.