Mälestise nimi Puurmani mõisa aednikumaja

Menetleja: Muinsuskaitseameti nõustamisosakonna juhataja asetäitja, Peeter Nork

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Puurmanni mõisa ansamblisse kuulunud iseloomulik kõrvalhoone.

Kirjeldus

Tegemist on madala, pikliku põhiplaaniga kivihoonega. Hoone on krohvitud ja sellel on kivikattega poolkelpkatus. Hoonel on lihtsad kuuese ruudujaotusega aknad.

Ajalugu

Algselt Kursi linnusega seotud endine ordumõis läks 1713. aastal Manteuffelitele, kelle käes püsis mõis kuni võõrandamiseni. Barokse planeeringuga mõisasüda ehitati välja 18. sajandi teisel poolel. 1881. aastal valmis mõisasüdames suurejooneline lossimõõtu peahoone. Suuremahulisem abihoonete ehitamine algas mõisas 1840. aastatel. Tõenäoliselt pärineb sellest ehitusetapist ka mõisa aednikumaja. Kindlad teated hoone olemasolu kohta on 1861. aastast. Mõisa ajalooline saksakeelne nimi on Schloss Talkhof, mõnedes allikates ka Lemestvere. Eestikeelne nimetus tuleb ordumõisa rootsi võimu aegsete omanike Buhrmeistrite nimest.

Rodin, M. (2009) Puurmani mõisa park. Muinsuskaitse eritingimused. MKA arhiiv A-11046

Kirjandus

1-korruseline, historitsistlikus võtmes, poolkelpkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga kivist abihoone, mis asub maanteest eemal jõe kaldal. Avad paiknevad korrapäraselt. Avatäited on puidust. Pikliku põhiplaaniga hoone nurki kaunistavad seinapinnast osaliselt väljaulatuvad ümarsambad, mis on kaetud orvandikujuliste konsoolidega. Mõisasüdame põhjaküljele jääva hoone lähedusse jäävad mõisa valitsejamajast ja teenijatemajast.

Kirjandus

Abner, O. Konsa, S. Lootus, K. Sinijärv, U. Eesti pargid 1. (2007) Eesti pargid 1. Puurmani mõisa park.