Mälestise nimi II maailmasõjas hukkunute ja terroriohvrite ühishaud
Mälestise registri number K24

Seisund: hävinud

Menetleja: Ehituspärandi nõunik, Katrin Koit

ümber maetud

Kirjeldus

Maetute säilmed on ümbermatmise eesmärgil välja kaevatud 05.09.2022, leiti 14 isiku säilmed. Säilmed maeti 23.09.2022 ümber Mänspe kalmistule. Hauatähis eemaldatud. Hauatähiseks on betoonobelisk, mille esiküljel on tekst: "IGAVENE AU / KANGELASTELE, / KES ON / LANGENUD / LAHINGUIS MEIE / KODUMAA / VABADUSE JA / SÕLTUMATUSE / EEST" ning aastaarvud 1941-1945. Obeliski ülaosas on sisseraiutud viisnurk. Maetute nimesid ei ole. Obeliski ees on kolmes reas betoonplaadid.

Ühishaud asub Emmaste – Käina maantee lõunaservas, teest mõne meetri kaugusel.

Ajalugu

ENSV Sõjakomissariaadi andmetel on ühishauda maetud 46 langenut. Hauatähis püstitati 1950. aastal. Dolomiit. Obelisk neljaastmelisel alusel.
Eestikeelne tekstiosa kunagi puhastatud mingi keemilise vahendiga, praegu kivipind pudeneb.