Mälestise nimi Põltsamaa kirik

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Piirkonna ajastu sakraalhoone erandlik näide. (Kirikuks on 1632-33 kohandatud linnuse S-bastioni ümmargune suurtükitorn ja seda ringmüüriga ühendav vahehoov)

Mälestise kirjeldus

Põltsamaa Nigula kirik. Barokse üldmuljega krohvitud maakiviehitis. Piklikule saaliosale, liitub koor (mõlemad kohandatud kirikuks vanast linnusest), sellele omakorda käärkamber ja abihoone O-küljel. Lossipoolses otsas on sale 4-tahuline torn, mida kroonib vahegaleriiga teravatipuline barokk-kiiver. Hoone välimuses valitsevad tagasihoidlikud barokkmotiivid - nurgarustika, lukukiviga segmentkaarsed akanraamistused, krobeline pritskrohv. Interjööri iseloomustavad 2-kordsed puitväärid ja oreliprospekt (R.Sepa skulptuuridega) Altar ja kantsel pärinevad end. Tartu ülikooli kirikust.
(pass, 1983; EA)

Mälestise ajalugu

Kirik asub linnuse eeskaitsetornis ning seda ringmüüriga ühendavas piklikus ruumis, millest tingitult on kirik N-S orientatsiooniga. Otsaseinteks on ringmüürilõik 13.s. lõpust. S-poolne ruumiosa moodustub ümarast suurtükitornist 16.s. algusest ja külgseinad torniga seotud eeshoovi külgmüüridest 16.s. algus. Kirjeldatud ulatuses rekonstr. kaitsemüüristik kirikuks Rootsi feldmarssali Herman Wrangeli korraldusel aastail 1632-33. Põhjasõjas kirik purustati. 1750 kirik taastati lossiga stiililt (hilisbarokk) ühtseks ansambliks. Rekonstr. 1910-11. 1941 põles kirik koos lossiga varemeiks, taastati 1947-52 (tornikiiver 1969) 1960.a. algul rekonstr. abihoone.
(pass, 1983;EA)

-Põltsamaa kirik saab Hupelit kujutava gravüüri