Mälestise nimi Põltsamaa kirik

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Piirkonna ajastu sakraalhoone erandlik näide. (Kirikuks on 1632-33 kohandatud linnuse S-bastioni ümmargune suurtükitorn ja seda ringmüüriga ühendav vahehoov)

Kirjeldus

Põltsamaa Nigula kirik on barokse üldmuljega krohvitud maakiviehitis. Piklikule saaliosale, liitub koor (mõlemad kohandatud kirikuks vanast linnusest), sellele omakorda käärkamber ja abihoone O-küljel. Lossipoolses otsas on sale 4-tahuline torn, mida kroonib vahegaleriiga teravatipuline barokk-kiiver. Hoone välimuses valitsevad tagasihoidlikud barokkmotiivid - nurgarustika, lukukiviga segmentkaarsed akanraamistused, krobeline pritskrohv. Interjööri iseloomustavad 2-kordsed puitväärid ja oreliprospekt (R.Sepa skulptuuridega) Altar ja kantsel pärinevad end. Tartu ülikooli kirikust.
(pass, 1983; EA)

Ajalugu

Kirik asub linnuse eeskaitsetornis ning seda ringmüüriga ühendavas piklikus ruumis, millest tingitult on kirik N-S orientatsiooniga. Otsaseinteks on ringmüürilõik 13. sajandi lõpust. S-poolne ruumiosa moodustub ümarast suurtükitornist 16. sajandi algusest ja külgseinad torniga seotud eeshoovi külgmüüridest 16. sajandi algusest. Kirjeldatud ulatuses on ehitis rekonstrueeritud kaitsemüüristik kirikuks Rootsi feldmarssali Herman Wrangeli korraldusel aastatel 1632-33. Põhjasõjas kirik purustati ning taastati 1750. aastal lossiga stiilililiselt ühtseks ansambliks (hilisbarokk). Kirik rekonstrueeriti taaskord aastatel 1910-11. 1941. aastal põles kirik koos lossiga varemeiks. Kirik taastati uuesti aastatel 1947-52 (tornikiiver 1969), 1960ndate aastate algul rekonstrueeriti ka abihoone.
(pass, 1983;EA)

-Põltsamaa kirik saab Hupelit kujutava gravüüri