Mälestise nimi Elamu-ärihoone Põltsamaal 20. saj I pool, Lossi t 6
Ehitisregistri ehitis POSTIMAJA (114011311)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone on üks Põltsamaa linna olulistest arhitektuursetest aktsientidest linna peatänava ja olulise liiklussõlme keskel.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on efektse juugendliku nurgalahendusega punastest tellistest hoonega. Ehitise üldine arhitektuuriline lahendus vastab aga 19. sajandi lõpul paljudes Eesti linnades kerkinud tellistest, range ja lihtsa mahulise kompositsiooniga, ilma eriliste dekoorielementideta nn vene kroonustiilis hoonetele. Dekoorielementidest ilmestavad esifassaadi laiad vertikaalsed liseenid ning räästaalune hammaslõikeline karniis. Nurgaliseen kasvab üle ümarkaarseks frontooniks, mille ehispinnal on erinevad tellislao mustrid ja kolme korruse osas paarikaupa paigutatud allapoole suurenevad aknaavad.

Mälestis asub Põltsamaa kesklinnas, jõest ülesõidu kohal, Silla ja Lossi tänavate nurgal.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud 20. sajandi alguses, tõenäoliselt 1912. aastal. Hoone on olnud läbi aegade postkontor, kuid suur osa ruume on olnud kasutusel rendipindadena. Aja jooksul on tehtud väiksemaid ümberehitusi siseruumides, kinni on müüritud ukse- ja aknaavasid. Hoone arhitektuurne tervik on säilinud. Siseruumides on säilinud mitmeid huvitavaid detaile 1930. aastate interjöörist.

Allikad

Tohvri, E. ja Suuder, O. (2000). Ajalooline ülevaade. Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-3859
Suuder, O. (2000). Restaureerimisaruanne. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-7580