Mälestise nimi Elamu-ärihoone Põltsamaal 20. saj I pool, Lossi t 7
Ehitisregistri ehitis KAUPLUS-MUUSIKAKOOL (114023501)

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tegemist on esindusliku arhitektuuriga historitsistliku ärihoone näitega.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kahekorruselise U-kujulise põhiplaaniga kivihoonega. Hoone kõige esinduslikum fassaad asub Lossi tänava poolsel küljel. Tegemist on madalal kivisoklil asuva tellishoonega. Esifassaad on kolme risaliidiga liigendatud. Külgmised risaliidid tipnevad kolmnurkfrontooniga, keskmine segmentfrontooniga. Fassaadidel on kasutatud väga dekoratiivset telliseladu: aknasillustel, risaliite ääristaval seinaosal, räästaalusel osal. Ka teistel fassaadidel on seinapinda ilmestatud liseenidega. Hoone põhimahule on hiljem tehtud juurdeehitusi, mis on selgelt Lossi tänava poolsest mahust erinevad oma dekoori poolest. Hoone esimese korrusel on suured äripindade aknad, teisel korrusel lihtsamad ristküliku- ning ümarkaarsed aknad.

Mälestise ajalugu

Omaegsele kaupmehele Friedrich Leihbergile kuulunud kaubamajahoone, mis alustas tegevust 1865. aastal. Hoones tegutseb käesoleval ajal muusikakool ning sanitaartehnika pood.