Mälestise nimi Vana-Põltsamaa mõisa õllevabrik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Õllevabrik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajaloolise Vana-Põltsamaa mõisa ansamblisse kuuluva tööstushoone näide.

Kirjeldus

Tegemist on pikliku, soklikorrusega ühekorruselise krohvitud kivihoonega. Hoonet katab poolkelpkatus. Avad on ülaosas ümarkaarsed, soklikorruse aknad väiksemad neljaruudulise jaotusega, I korruse aknad suuremad ning ümber ehitatud. Tööstuse ajast on üks osa esifassaadil tagasiastega.

Ajalugu

Õllevabrik on ehitatud tõenäoliselt 19. sajandi keskpaigas (vt. ka Vana-Põltsamaa mõisasüdamiku plaan 1857. a, koostaja M. Fuchs. EAA 2072-9-518)