Mälestise nimi Vana-Põltsamaa mõisa teenijatemaja

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva kõrvalhoone näide, mis esindab 19. sajandi esimese poole iseloomulikke ehitustraditsioone.

Kirjeldus

Suur, massiivne, krohvitud kiviehitus, lakatubadega hoone otstel. Hoonet katab eterniitkatendiga poolkelpkatus. Räästakarniisid külgfassaadidel ja poolviilus kelbakolmnurga all profileeritud. Hoonet on remonditud 20. sajandi keskpaigas ja siis on lisatud ka väiksed tiibehitised. Hoone alune on kellerdatud.

Ajalugu

Teenijatemaja on ehitatud arvatavasti 19. sajandi keskpaigas. (vt ka Vana-Põltsamaa mõisasüdamiku plaan 1857. a, koostaja M. Fuchs. EAA 2072-9-518)