Mälestise nimi Uue-Põltsamaa mõisa peahoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Jõgevamaa vaneminspektor, Ville Tamm

Piirkonna mõisaansambli näide, mis esindab 18.s. lõpu iseloomulikke ehitustraditsioone

Mälestise kirjeldus

Barokne, ühekorruseline, keskrisaliidi osas kahekorruseline krohvitud telliskiviehitis, kaetud poolkelpkatusega. Fassaade liigendavad lamedad pilastrid, mis vahelduvad akende ja petikakendega ühtlases rütmis. Sissepääsude kujundus, rõdupiirded ja väike juurdeehitus hoone N-tiival pärinevad hilisemast ajast. Sisekujundus on hästi säilinud: saali kaunistavad tahvliteks jagatud seinapinnad, peenelõikeline hammaskarniis, kannelüüridega friis, peeglid ja ampiirahjud. Väärtuslikke interjöörielemente - uksi, aknaluuke, ahje, stukk-kaunistusi - leidub teisteski ruumides.

Mälestise ajalugu

Mõis eraldus Vana- Põltsamaa mõisast 18.s. I p. ja kuulus 1750.19191 v. Lilienfeldidele. Barokne härrastemaja on ehitatud 18.s. III v.
1917. aastast asus peahoones kool.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestis asub Uue-Põltsamaa mõisa pargis (reg.nr. 24013), mille kaitsevöönd on 50m, mõisakompleksi ühine kaitsevöönd loomisel.

artikkel " Uue – Põltsamaa mõisasse tuleb kolmetärni hotell" Vooremaa, 16. märts 2005