Mälestise nimi Adavere mõisa peahoone

Mälestise tunnus

19. sajandi lõpu mõisaarhitektuuri näide. Mälestise tunnusteks on säilinud algupärane välisilme, ehituskonstruktsioonid ja interjööriosad.

Kirjeldus

Kõrge sokliga ühekorruselise hoone külgi liigendavad keskrisaliidid. Fassaade kaunistavad tellistest aknasillused ja nurgarustika. Ruumijaotus lähtub keskkoridorist. Algne interjöör mõjub tänu võimsatele väärispuidust ustele. Säilinud on eklektilise kujundusega ahje. 1976 liideti peahoonele uus koolimaja.
(Eesti Arhitektuur, IV)

Ajalugu

1892. aastal alustasid von Wahl`id uue härrastemaja ehitamist. 1893. aastal valmis historistlik hoone.

T. Masso EKSPERTHINNANG ADAVERE MÕISAKOOLI TEHNILISELE SEISUNDILE JA RENOVEERIMISTÖÖDELE, 04.2002.