Mälestise nimi Adavere mõisa tuuleveski
Ehitisregistri ehitis TUULIKU HOONE (114009667)

Menetleja: Muinsuskaitseameti Jõgeva maakonna vaneminspektor, Sille Raidvere

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Veskihoone, Tuulik, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Tuulik, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Hollandi tüüpi tuuliku iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Kuuekorruseline hollandi tüüpi paekivituulik oli algselt krohvitud. Suur kõrge allosa on neljakandilise põhiplaaniga (esimesed kaks korrust), ülalt tüvikoonus. Tuulik restaureeriti 1979 aastal kohvikuks, taastati postidele toetuv puidust kaheksatahuline galerii, pea koos tiivavõlli ja –tiibadega. Ehitati juurde tiibehitused. Arhitekt oli Fredi Tomps, sisearhitekt K.Roosi.
(vt ka Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Jõgeva rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)

Mälestise ajalugu

Tuuleveski on ehitatud 18. sajandi keskpaigas. 1761. aastal on Adavere mõisa kohta kirjutanud Põltsamaa pastor August Wilhem Hupel järgmist: „Addafer, eesti keeles Adavere, on allodiaalmõis. Adavere mõisal on tellise- ja lubjapõletus, üks vesi- ja üks suur hollandi tuulik.