Mälestise nimi Lustivere mõisa aedniku riistakuur

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Riistakuur, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kuur, Riistakuur, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluva hoone ajastule tüüpiline näide, millel on säilinud originaalne ehituskehand.

Kirjeldus

Tegemist on väikese ja lihtsa abihoonega, kus hoone üks ots on krohvitud maakivist ja 2/3 hoonest on puidust püstlaudisega. Hoonet katab viilkatus.

Ajalugu

Hoone kiviosa on ehitatud 19. sajandi alguses (vt. Lustivere mõisasüdamiku plaani 1822. a), puidust kuuriosa on hoonele juurde ehitatud arvatavasti 20. sajandi alguses. (Eesti NSV mõisate esialgne ülevaade. Jõgeva rajoon. V. Ranniku, Tall. 1978)