Mälestise nimi Võisiku mõisa piirdemüürid

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Võisiku mõisa piirdemüür on mõisapargi piirdemüüri iseloomulik näide.

Kirjeldus

Võisiku mõisa piirdemüür on ehitatud maakividest ning ümbritseb mõisapargi keskosa, mis jääb mõisa peahoonest edelasse ning on esiväljakust eraldatud. Mõisa esiväljaku poolt vaadeldes on piirdemüür 2,05 m kõrgune. Esiväljaku suunas põhjapoolsel küljel on säilinud jalgvärav, mille omanäoline portaal on pealt neljaastmeline. Jalgvärav on lihtsa sepisvõrega.

Mälestis asub Jõgevamaal, Võisiku külas, Võisiku mõisa territooriumil.

Ajalugu

Võisiku mõisa piirdemüür ümbritseb regulaarses stiilis rajatud mõisapargi vanemat osa, mis pärineb 19. sajandi algusest.

Allikad

Uustalu, Raili (2006). Võisiku mõisa park. Muinsuskaitse eritingimused haljastusprojekti koostamiseks. Jõgeva. Muinsuskaitseameti arhiiv A-8529
Uustalu, Raili (2010). Võisiku mõisa park. Põhiprojekt magamiskorpuse siseõue võrkaia paigaldamiseks. Jõgeva. Muinsuskaitseameti arhiiv P-15878
Ranniku, V. (1978). Eesti NSV mõisate esialgne ülevaatus. Jõgeva rajoon. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-231