Mälestise nimi Roela mõisa peahoone varemed

Menetleja: Restaureerimisnõunik, Dan Lukas

Mälestise tunnus

Endise Roela mõisa peahoone varemed, mis kuuluvad säilinud mõisa abihoonete ja pargiga Roela mõisa ansamblisse.

Mälestise kirjeldus

Härrastemaja oli suur, liigendatud kahekordne historitsistlik hoone. Ehitatud tellistest ja krohvitud. Hoone oli rikkalikult kujundatud frontooni, karniiside ja profileeringutega. Tänaseks säilinud ainult üks kahekorruseline nurgatorn.

Mälestise ajalugu

Roela mõisa peahoone on käesoleval ajal varemetes. Tegemist oli tellistest ja krohvitud ning liigendatud hoonega, mis oli rajatud mitmes ehitusjärgus. Vanem osa oli ühekordne kivihoone, millele olid liidetud külgrisaliidina kahekordsed juurdeehitused. Oma stiililt oli mõisa peahoone kujundatud pseudoklassitsistlikus stiilis. Mõisa peahoone hävis II maailmasõjas tulekahjus.